A FÉMKERESÉS ALAPFOGALMAI A TESORO VAQUERO GÉPEN SZEMLÉLTETVE

Működési elv

A fémkereső egy elektromágneses teret hoz létre, amelybe ha fém kerül a fémtárgyban örvényáram alakul ki. A keletkező örvény visszahat magára a térre, amely azt létrehozta s ezen keresztül változást idéz elő a fémkeresőben levő alaphelyzetben állandó feszültségértékben, és amikor ez a változás fellép a fémkereső hangot ad ki.

Az alapszabály az, hogy minél kisebb a tárgy, annál közelebb kell lennie, hogy jelezze a gép. Tehát a gép látási mélységét mindig egy adott méretre vonatkozólag tudjuk csak megadni. Viszont ebbe beleszólnak a talajviszonyok, valamint az, hogy milyen fémből készült és milyen alakú a tárgy. Továbbá az is alapszabály, hogy a keresőfejet mozgatni kell a tárgy felett, mert ha áll nem érzékel. 

Különböző tárgyak különböző fázisú változást produkálnak a fémkereső képes különbséget tenni köztük s ezért beállíthatjuk, hogy ne adjon hangot egyes fémekre. Ezt a gépen a DISCRIMINATE LEVEL azaz "diszkriminációs szint" gombbal tudjuk szabályozni.

Sajnos nem csak a tárgy anyagától, hanem a méretétől is függ, hogy milyen fázisú jelet ad. Például a nagyméretű vasak ugyanolyan jelet adnak, mint egy kisméretű réz vagy ezüst pénzérme, ezért nem lehetséges őket kiszűrni a nélkül, hogy azokat a tárgyakat is ki ne szűrnénk, amikre vadászunk, ezért ezt a diszkriminációs szintet nem érdemes egy adott szintnél fentebb emelni. Ha az IRON jelzésig tekerjük, akkor apróbb vasakat ki tudunk szűrni anélkül, hogy mást elvesztenénk. Viszont pl. az 5c jelzésnél már egy 2cm es aranymedált is biztos kiszűrünk. Bár a DISC használata csökkenti a látómélységet, méghozzá annál jobban minél magasabbra tekerjük. Valamilyen mértékben mégis használni kell, mert a földben rengeteg vasszennyeződés van, ami miatt túl sokat ásnánk feleslegesen.

Ha a DISC gombot teljesen kattanásig balra tekerjük, akkor ALL METALL üzemmódba tettük a gépet, ahol minden fémet érzékel. Ugyanez az üzemmód lép érvénybe, ha a PINPOINT gombot megnyomjuk. Az all- metal-t nagyon ritkán alkalmazzuk. Inkább a talajkiegyenlítésre szolgál. Ebben az üzemmódban egy búgó hangot vagyis az ALAPHANG-ot halljuk, melynek erőssége állítható a THRESHOLD nevű gombbal.  12 óránál kezd jelentkezni, de ha maximumon használjuk nagyon nehéz az erős alaphangból a kis változásokat kihallani, ezért halkra kell állítani, még ha nem is lát olyan mélyre úgy, mivel a threshold nemcsak alaphangot állít, hanem mélységet is. Ha all metal-ban fémet érzékel a gép a búgás elhallgat, majd visszatér, ahogy a fejet elvesszük a tárgyról. Amíg a tárgy felett mozgatjuk a fejet az csak a hangjelzést adja, illetve ha nagyon kis jelről van szó, akkor csak az alaphangban hallunk némi erősödést, de az alaphang nem tűnik el. A threshold gomb nemcsak ezt a hangot, hanem a gép küszöbszintjét is állítja, tehát hogy milyen gyenge jelekre adjon hangot a gép. Tehát minél inkább jobbra tekerjük annál kisebb jelek fognak megszólalni. Tehát gyakorlatilag mélyebbre lát a gép. Disc használatánál a maximumra tekerhetjük ugyanis ott a threshold gomb alaphang nem szól, de a mélységet itt is állítja.

A SENSITIVITY azaz érzékenység gomb, amivel a gép erősségét tudjuk állítani. Gyakorlatilag ugyanazt érjük el vele, mint a threshold gombbal, csak itt nem a küszöbszintet, hanem a jelkierősítés mértékét állítjuk, ami nem ugyanaz. A 2 gomb közül bármelyik minimumon van, akkor a másikat hiába tekerjük maximumra. Ez a gomb kapcsolja be a gépet. Bekapcsoláskor hangjelzéssel jelzi az elem töltöttségét. Ha már csak 2-3 hangjelzést ad ideje tölteni vagy cserélni a 9 voltos elemet. A talaj önmagában is tartalmaz fémet vasoxid formájában, amely megakadályozná a gép működését, ha nem tennénk ellene semmit. Ezért van a gépen GROUND BALANCE, azaz talajkiegyenlítés.

A beállítás menete a következő

1. Bekapcsoljuk a gépet és feltekerjük kb. 8-ig, míg a disc gomb nem állhat all-metal-ban.

2. Megnyomjuk a pinpoint gombot.

3. A threshold-ot kb. 1 órára állítjuk ahol halk hangot ad.

4. A fejet le-fel mozgatjuk 2 és 30 centi közt kb. olyan sebességgel, hogy1 ütem 1 másodperc legyen, tehát ne lassan. Ha lefelé erősödik a hang akkor a beállításunk pozitív, ha pedig fel, akkor negatív. Ha pozitív az állás akkor a GB gombot negatív irányba tekerjük. Ha negatív akkor pozitív irányba, mígnem a búgás nem változik, miközben le fel mozgatjuk a fejet. Úgy is beállíthatjuk a GB-t,hogy 30 centiről leengedjük a földig viszonylag lassan és hallgatjuk, hogy az utolsó pár cm-en erősödött-e az alaphang vagy halkult. Ha erősödik pozitív, ha halkul, akkor negatív. A földön megállva hamarosan visszaáll a búgás.

5. Ezután elengedjük a pinpoint gombot az alaphang eltűnik és mi feltekerhetjük a thresholdot. Ha a beállítás pozitív,akkor jól működik a gép viszont nem adja a maximális látásmélységet. Ha viszont negatív, akkor nem működik rendesen.
Nagyon zajos lesz. Vannak fix talajkiegyenlítésű gépek, ahol a gyári beállítás egészen pozitív és nem állítható. Ezekkel nem lehet olyan mélységet elérni, csak ha véletlen passzol a gyári beállításhoz a talaj. A fix gépeken a fejeket sem lehet cserélni anélkül hogy ne csökkenne a mélység. A működési frekvencia részben meghatározza a gép jellegét. Az alacsony úgymint 5-6khz mélyebben lát nagy dolgokat, de sekélyebben a kisebbeket, főleg alacsony vezetőket. A nagyobb úgymint 15-18khz fordítva. Ez olyan sok mástól is függ, hogy önmagában a frekvencia nem garancia semmire.

A keresőfejek 2 típusra oszlanak: koncentrikus és DD.A koncentrikus csak a fej közepén lát maximális mélységet, ezért átfedéssel kell lengetni plusz az erősen vasas talajokon csökken a mélysége. A szabály az, hogy ha kisebb fejet használunk, akkor apróbb tárgyakat képesek vagyunk megtalálni, viszont nagy tárgyakat esetén a nagyobb fejjel mélyebben találunk. Vassal erősen szennyezett területeken a kis fej előny lehet, 

ugyanis kisebb az esély rá, hogy egyszerre legyen a fej alatt vas és pl. ezüst, mert ilyenkor az ezüstre sem szólal meg a gép, ugyanis a vasszűrés van beállítva. Ezt nevezzük vasmaszk hatásnak.Ide tartozik a recovery speed (feléledési idő) fogalom is, ami azt jelenti, hogy mennyi időnek kell eltelni, hogy a vas kidiszkriminálása után a gép újra visszaálljon alaphelyzetbe, hogy újabb tárgyat képes legyen jelezni.

A FÓRUMBAN SOK ÉRDEKES RÉSZLETET LEHET MÉG OLVASNI: http://sgforum.hu/forum.php3?azonosito=tesoro

Garancia

Minden Tesoro detektorra érvényes, hogy a gyártó örökgaranciát vállal a műszer meghibásodásáért! A garancia nem érvényes fizikai roncsolódás, kopás, víz okozta zárlat esetén!!! 
Mint forgalmazók, mi 2 évig vállaljuk, hogy az elromlott detektort saját költségből visszaküldjük a gyártónak javításra.

A 2 év lejártával a felhasználó visszaküldheti a detektort (a postai költség oda történő kifizetésével) a következő címre:

TESORO ELECTRONICS 
715 White Spar Road
Prescott Arizona 86303 USA
tel: 00-1-928-771-2646

HASZONFÉM KFT.
4030 Debrecen
Szabó Kálmán u.20.

tel./fax: 06-52-425-847
e-mail: tesorohun@gmail.com
mobil: 06-30-662-6504

Haszonfém Kft., a Tesoro Electronics hivatalos magyarországi kereskedõje:
Tanusitványunk: http://www.tesoro.com/product/dealers/distint/