Polikarbonát

A polikarbonát műanyagokban több hasznos tulajdonság egyszerre van jelen: a különleges optikai tisztaság, a törés-állóság és a magas hőállóság.

Az üregkamrás (ill. más elnevezéssel légkamrás vagy cellás) kialakítású polikarbonát lemezek leggyakrabban 6-25 mm vastagságban, UV védelemmel ellátva, víztiszta, bronz, opál színben, valamint hőtükrös (Solar Control, Relax, Cool, stb.) kivitelben kaphatóak. 

Az üregkamrás polikarbonát lemezek kiváló hőszigetelő és hangszigetelő képességekkel rendelkeznek. A statikai tulajdonságai is kiemelkedőek, kitűnően hajlíthatóak, könnyen lehet íves felületek kialakítani belőlük. Az anyagszerkezet rendkívül ellenálló a külső mechanikai hatásokkal (jégeső, hőhatás, vandalizmus, stb.) szemben. A lemezt UV védelemmel látják el, így a napsugárzás és más időjárási hatásokkal szemben ellenálló, nem öregszik az anyag.

Ezen tulajdonságoknak köszönhetően szinte minden üregkamrás polikarbonát gyártó 10 év garanciát vállal termékeire.

Előnye az üveggel szemben a hideg hajlíthatósága, hőszigetelése, „törhetetlensége”, a súlya és nem utolsó sorban az ára.

Az üregkamrás polikarbonát lemezek legfőbb felhasználási területe: előtető, teraszfedés, gépkocsi beálló fedések, medence fedés, télikert, raktárcsarnok bevilágító, térelválasztó, reklám felület hordozó…

Néhány fontos tudnivaló az üregkamrás polikarbonát lemezekről:

Színek, fényáteresztés:

A víztiszta (áttetsző) lemezek kitűnő fényáteresztési értékkel rendelkeznek, pl. a 10 mm 2 falu lemeznél 82%. A bronz (napszemüveg barna) lapok alatt (mögött) nem marad meg a színhűség - a napszemüveg effektus miatt, valamint kevesebb fényt ereszt át, mint az áttetsző lemez. Ajánlott felhasználási terület pl.: a főleg nyáron használt kerthelyiség teteje, vagy egy terasztető az üdülőben. A hőtükrös lemezek olyan adalékkal készülnek, ami a napsugárzásból az infravörös (IR) sugarak nagy részét visszatükrözik (reflektál) és a lapba bejutókból is jelentős részt elnyelnek. Ettől maga a lemez lesz melegebb, viszont az alatta lévő tér minimálisan.

Hőszigetelés, cella struktúra:

Minél több rétegből áll a lemez, annál jobb a hőszigetelő képessége. 10 mm vastagságtól felfelé a legelterjedtebbek a többrétegű lemezek. Komolyabb hőszigetelési igényhez minimum a 16 mm vastag lemezeket javasoljuk. Cella szerkezetben kétféle struktúra kapható, a többrétegű és X-merevítésű. Az osztott elkülönülő rétegek jobb hőszigetelést eredményeznek, még az X-merevítés erősebb lemez szerkezetet, így az alap alátámasztási távolság megnövelhető a gyártói előírások szerint. Fontos megemlíteni, hogy az X-struktúrájú  lemezek nem viselik jól az ívelést, belső szerkezetük könnyen összerogyhat.

Alátámasztás, szerelés:

A lemezek alap esetben csak hosszirányú, azaz cellairányú alátámasztást igényelnek, keresztirányút nem, hacsak a tartószerkezet stabilitása miatt nem szükséges. 10 mm vastag 1 kamrás lemezeknél 70 cm a maximális hosszirányú alátámasztási kiosztás. Vastagabb ill. X-merevítésű lemezeknél ez az osztási távolság 105 cm is lehet. Minden esetben fontos a gyári előírások betartása. Amennyiben nincs tisztában az összeszereléssel, kérje kollégáinktól a részletes szerelési segédletet vagy töltse le oldalunkról.